Ryby to istotny, chociaż często pomijany element naszej diety. Warto na stałe wprowadzić je do menu, bo ich jedzenie doskonale wpływa na ludzki organizm. Mięso karpi królewskich z dobrych hodowli zawiera składniki, które wspierają funkcjonowanie serca i układu krążenia oraz poprawiają odporność. Jest także źródłem witaminy D, której niedobory odczuwamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jednak spożywanie ryb przyniesie nam korzyści tylko wtedy, gdy pozyskamy je z pewnego łowiska karpiowego.

Połów karpia królewskiego - gospodarstwo rybackie, sklep rybny Warszawa

Dlaczego warto kupić ryby u nas?

Nasza hodowla karpia królewskiego zapewnia doskonałe warunki bytowania i odłowu ryb. Gwarantujemy świetny smak – zupełnie inny od oferowanych w dużych sklepach sieciowych gatunków sprowadzanych z zagranicy. Jeśli kiedyś lubiłeś karpia, a dziś w nim nie gustujesz, być może kupujesz go z niewłaściwego miejsca. Oferowane przez nas ryby to pyszne, zdrowe mięso bogate w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, żelazo, potas i sód. Wystarczy je spróbować, by przekonać się, że nadaje się do jedzenia przez cały rok, nie tylko w święta. Pełnowartościowego karpia zapewnia hodowla w odpowiednich, naturalnych warunkach, fachowo dobrane pożywienie i umożliwienie rybie wzrostu w optymalnym tempie. Jeśli dbasz o zróżnicowane posiłki i świeże produkty, odwiedź nasze łowisko karpiowe i przekonaj się, że u nas kupisz to, co najlepsze!

Żywe ryby w Warszawie – świeży karp z hodowli w stolicy

Dzisiaj karp uznawany jest za rybę wigilijną, kiedyś natomiast nazywano go rybą królewską, ponieważ wyjątkowo przypadł do gustu polskim władcom. Regularnie pojawiał się na stołach jako smaczne i sycące danie postne. Hodowla karpi często prowadzona była przy klasztorach – zakonnicy doceniali walory tej ryby i chętnie ją spożywali. My również polecamy ją jako doskonałą alternatywę dla dań mięsnych – tym bardziej że jest znacznie zdrowsza. Karp to źródło wartości odżywczych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poprawiają one pracę mózgu i układu krwionośnego. Polecamy go wszystkim, którzy dbają o zdrowe serce. Dodatkowo mięso to jest bogate w witaminę B. Warto podkreślić, że nasz polski, doskonale wszystkim znany karp królewski pod względem smakowym i prozdrowotnym może stanowić konkurencję dla innych popularnych i powszechnie spożywanych ryb.

Hodowla karpia królewskiego w Kocku

Łowisko karpiowe Kock – stąd ryby to samo zdrowie

Czym kierujesz się, wybierając karpia? Na pewno jego wyglądem – powinien prezentować się okazale i zdrowo. Poza tym jego wagą – lubimy dorodne ryby, które mają dużo mięsa. Jednak dobra hodowla karpia udostępnia przede wszystkim informacje o jego wieku – gotowa do odłowienia ryba musi być prawidłowo odżywiana przez trzy sezony. Istotna jest także odpowiednia dobrana pasza, która powinna się składać z najwyższej jakości polskiego zboża – pszenicy, jęczmienia, pszenżyta i kukurydzy. Wszystko to zapewnia nasze łowisko karpiowe – Gospodarstwo Rybackie Kock, które ma jasno określone standardy od wielu lat. Nasza troska o hodowane ryby to gwarancja smaku i jakości. Tymczasem karpie kupowane z nieznanego źródła często są niewłaściwie karmione, zbyt szybko rosną i zawierają więcej tłuszczu niż białka. Nie stanowią więc wartościowego pożywienia dla Ciebie i Twoich bliskich.

Jedząc ryby, dbasz o:

  • odporność,
  • dobry wzrok,
  • zdrowe serce,
  • sprawny umysł,
  • szczupłą sylwetkę.

Jednak tylko inwestując w ryby ze sprawdzonej hodowli, masz pewność, że Twój organizm będzie świetnie odżywiony i gotowy do codziennych wyzwań.

Kulinarne inspiracje – dania z karpiem

Kulinarne oblicza karpia są bardzo różne, dlatego nasza hodowla doceniana jest przez smakoszy, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Najbardziej powszechna jest oczywiście wersja tradycyjna, bożonarodzeniowa, którą znamy od dziecka, a mianowicie – aromatyczny, smażony karp królewski w chrupiącej panierce. Ta potrawa kojarzy nam się z rodzinnym domem i przygotowaniami do świąt. Równie popularny i chętnie przyrządzany jest karp po żydowsku, podawany na słodko w galarecie w połączeniu z rodzynkami i migdałami. Jednak rybę tę można też zapiekać w śmietanie, piec w miodzie lub w nasionach kopru włoskiego, łączyć ją z różnymi sosami i podkreślać smak białym winem. Wszystko zależy od okazji i kreatywności kucharza, ale jedno jest pewne – karp na pewno może królować w kuchni!